Grenaa Bladet - 23-04-2002
Grenaa Byråd har kigget på udlejningsregler:

»Selvsupplerende« seniorbofællesskab ved Havnevejen gav bekymrede miner
Boligselskabet Grenaa af 1945 har ansøgt Grenaa Byråd om godkendelse af regler for udlejning af ældreboliger i forbindelse med opførelsen af et »seniorbofællesskab« for raske ældre over 55 år på adressen Havnevej 34 i Grenaa, der tidligere har lagt grund til den nu nedlagte virksomhed, Havnevejens Beton. Boligselskabet har fået tilsagn om kommunal støttetilsagn til 10 boliger i 2002 og 18 boliger i 2003. Disse udlejningsregler er imidlertid lidt specielle, fordi de indeholder bestemmelser som giver beboerne ret stor indflydelse på, hvem der får lov til at flytte ind i en ledig ældrebolig. Man går altså ikke bare frem efter en venteliste, som er almindelige kutyme på dette område. Og det var noget der gav en hel del bekymrede miner i byrådet. Flere politikere frygtede, at bebyggelsen blev lidt for »selvsupplerende« forstået på den måde, at »de rødhårede« måske ville være forment adgang. Noget man havde det lidt svært med, fordi der er kommunale støttekroner i projektet.
Seniorbofællesskabet er for raske ældre over 55 år uden hjemmeboende børn. Der er temmelig meget beboerindflydelse bygget ind i projektet à la seniorbebyggelsen på Randersvej. Det har da også fra boligselskabets bestyrelses side været et ønske, at inddrage beboerne i projektet på et så tidligt tidspunkt i forløbet som muligt. Det er blandt andet sket ved, at der på et møde den 10. december 2001 blev valgt 3 repræsentanter for de kommende beboere til et byggeudvalg.
For at give de kommende beboere størst mulig indflydelse på projektet, er det vigtigt at kunne tilbyde dem en bolig på nuværende tidspunkt, selv om boligerne først er klar til indflytning den 1. oktober 2003, lyder argumentet fra boligselskabet.

Konkret indflydelse
Det forslag, som byrådet skulle tage stilling til, skal sikre, at der kan ske en udlejning af ældreboligerne efter »interesselisten« pr. den 1. november 2001. Udlejning sker efter lodtrækning mellem de personer, som opfylder betingelserne. På den måde kan disse personer opnå konkret indflydelse på projektet. Endvidere indeholder forslaget regler ved genudlejning, som skal sikre en beboersammensætning, der kan leve op til bofællesskabets idégrundlag.
Voksen- og Fritidsudvalget indstillede til byrådet, at forslaget godkendtes - dog med de tilføjelser, at det er bofællesskabet der har kompetencen til at vælge en ny beboer, men boligselskabet der administrerer ventelisten. Og at udvalget ønsker resultatet af en evaluering forelagt til drøftelse med mulighed for på dette tidspunkt at kunne revurdere reglerne. Således stod sagen før debatten gik i gang.

Uheldig selektering
Venstre’s Hardy Andersen var svært betænkelig ved det, at bofællesskabet får mulighed for at kigge nye beboere ud, og at der i den forbindelse meget nemt kunne forekomme en uheldig selektering blandt ansøgerfeltet.
- Det er meget vigtigt, at vi holder snor i den her sag og evaluerer på den, sagde han.
Socialdemokraten Henning Christensen var enig.
- Jeg kan ikke stemme for det her. Der er lagt op til en skrap sortering, og det er efter min overbevisning et dårligt princip at udleje almennyttige boliger på, sagde han.
Formanden for Voksen- og Fritidsudvalget Erik Hoberg (S) var knap så bekymret.
- Jeg tror på, at det kan komme til at køre fornuftigt. Der er meget brugerindflydelse i det her, og det synes jeg ikke er noget negativt. Lad os nu se, sagde han.
SF’s Tom Mortensen gjorde for sin del opmærksom på, at to 2-værelses boliger faktisk er holdt ude fra reglerne, fordi kommunen skal have råderet over en vis procentdel af bebyggelsen. De udlejes således helt efter gældende principper.
Det var ikke nok for Dansk Folkeparti’s Bent Andersen, der stillede et ændringsforslag, der indebar, at fire af boligerne skulle øremærkes til handicappede. Et forslag han dog senere valgte at trække, fordi der var stemning for at tage denne vinkel op på en kommende boligkonference.
Også Knud Kildal (V) var bange for en for høj grad af selvsupplering i bebyggelsen, men at det måtte komme an på en prøve.
Socialdemokraten Niels Erik Iversen forsøgte at berolige de skeptiske byrådskolleger med nogle lignende erfaringer fra Silkeborg, som angiveligt skulle være faldet heldigt ud.
Herefter stemte man godkendelsen af udlejningsreglerne hjem, omend Henning Christensen ikke kunne medvirke. Resten af byrådet stemte for Økonomiudvalgets indstilling.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2002