20-06-2001

Ny runde for at finde værftet der skal bygge den nye Anholt-færge!

Grenaa Blad logo

Stat, amt og kommune er indstillet på at investere i en ny færge til Grenaa-Anholt-overfarten, men det må helst ikke koste ret meget mere end 50 mio. kroner. Det var der ikke nogen værfter, der kunne klare i den første licitations-runde, så nu har man netop taget hul på en nyBestyrelsen for I/S Grenaa-Anholt Færgefart har for nylig besluttet at aflyse licitationen vedrørende en ny færge til ruten, og har i stedet lavet de indledende manøvrer til en helt ny prækvalifikation, hvor man starter helt forfra. Tavlen hviskes ren, og man begynder helt forfra, idet alle kan melde sig på banen forud for en ny licitations-runde. Ved at ændre lidt på konditionerne - lidt anderledes færgetype og længere byggetid - håber bestyrelsen, stat, amt og kommune at kunne få et værft til at aflevere et bud, der ligger i nærheden af de 50 millioner kroner, som man fra det stat, amt og kommunes side mener, at færgen skal kunne bygges for. Formanden for bestyrelsen, Kai Hansen, gør dog opmærksom på nogle hurdler, der skal overvindes nu hvor projektet med at finde en ny færge til ruten under alle omstændigheder bliver forsinket. Et nyt skib vil med den nye licitations-runde in mente ikke kunne leveres før årsskiftet 2002-2003, og dermed kommer man i karambolage med en deadline, som Søfartsstyrelsen har sat
med hensyn til påbudt sikkerhedsudstyr i form af en kostbar kran og en hurtigtgående redningsbåd. Anholt-færgen har fået udsættelse til den 1. juni 2002 for krav om anskaffelse af dette udstyr, men en ny færge med dette udstyr som en del af skibet, vil altså ikke kunne nå at være klar til denne dato, og derfor har bestyrelsen taget initiativ til forhandlinger med Søfartsstyrelsen om en yderligere udsættelse af kravet om anskaffelse af en Fast Rescue Boat (FRB) samt Means of Risk (kran til hurtig ophejsning af passagerer fra havet/redningsflåder). At skulle foretage en sådan investering til den gamle færge et halvt år før en ny dukker op på ruten, er ifølge Kai Hansen det rene pip, så han håber selvsagt på lydhørhed med henblik på et halvt års udsættelse. Ikke mindst fordi bestyrelsen vil kunne aflevere en politisk håndfæstning, der garanterer, at færgen (forudsat man får et tilfredsstillende bud) kommer - den bliver bare lidt forsinket i forhold til den oprindelige plan

Fem tilbud - men ingen konkurrence
Baggrunden for at aflyse licitationen vedrørende en ny færge til ruten er den, at kun ét af de fem indkomne tilbud - nemlig tilbuddet fra det polske værft »Remontowa« - var konditionsmæssigt. Altså i det store og hele indenfor de betingelser, der på forhånd var udstukket omkring opgaven. Der var således ikke tale om en egentlig konkurrence, og det tilstræbes nu gennem en ny prækvalifikation at få flere tilbud indenfor de udstukne konditioner, idet man blandt andet tillader en forlængelse af byggetiden fra 12 måneder til 16 måneder.

- Det skulle alt andet lige kunne sænke prisen på den nye færge, eftersom tidspresset for at få den færdig slækkes, og dermed åbner op for en mere smidig og fleksibel arbejdstilrettelæggelse af opgaven i forhold til hvad det pågældende værft ellers måtte være beskæftiget med i den pågældende periode, siger Kai Hansen.

Specifikationerne hvad angår færgetype er også blevet ændret, således at der i den nye runde kun skal afgives bud på to ting:

- En færge med rorpropeller, der drives af en konventionel (langsom) motor.
- En færge, der drives af en hurtiggående motor.

Inklusive tidsfrister hvad angår regler for deltagelse i prækvalifikationen og 16 måneders byggetid, vil et nyt skib således først kunne leveres omkring årsskiftet 2002-2003.

Prisen for den nye færge var oprindeligt anslået til 50 mio. kroner. Efter sagens behandling i Århus Amts Erhvervsudvalg samt Grenaa Byråd vedtog man altså at reducere projektet, således at prisen kunne reduceres til cirka 45 mio. kroner. Den var man imidlertid ikke helt med på ude på værfterne, hvor man ikke regnede i 1999-priser længere. Det polske værft var billigst med en pris på 51 mio. kr. for et skib med konventionelt propelanlæg, og 54,3 mio. kr. for ét med rorpropeller. Dertil skulle man lægge udgifter på 3,5 mio. kr. til havnearbejder, konsulent-honorar og redningsflåder. Altså samlet set et godt stykke fra de 45 mio. kr. man havde forestillet sig. Det dyreste bud lå helt oppe på 75 mio. kroner. Søfartsstyrelsen har endnu ikke reageret på bestyrelsens anmodning om udsættelse vedrørende FRB og Means of Risk, og først engang efter sommerferien bliver der nogle nye licitationsrunde-tilbud at tage stilling til.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000