20-06-2001

Det Lille Bageri en realitet på Strandgade 11 i Grenaa

Grenaa Blad logo

Henning Mørk har åbnet Det Lille Bageri på Strandgade, hvor han i en unik stenovn blandt andet kan bage langtidshævede brød lavet på speltJagt kan føre mange ting med sig. I den lidt mere kuriøse afdeling er det nok, at denne fritidsinteresse har medført, at der på adressen Strandgade 11 ved Grenaa Havn netop er åbnet et bageri ved navn »Det Lille Bageri«. Bag disken i det nyindrettede bageri finder man nemlig Henning Mørk, der via sit mangeårige jagt-bekendtskab med indehaveren af Grenå Bageri, Jesper Kjærgaard, nu pludselig er blevet selvstændig bagermester ved Grenaa Havn.

De to bagerier kommer således til at køre parløb på den led, at Grenå Bageri leverer almindeligt brød/kager til Det Lille Bageri - som er blevet indrettet i BG Banks gamle havne-filial, der senest har huset en hobby-forretning - der så til gengæld leverer friskbagt, langtidshævet brød fra egen unikke stenovn. En specialitet, som Jesper og Tina Kjærgaard meget gerne vil kunne tilbyde sine kunder på Østerbrogade, men som de ikke har kunnet på grund af mangel på plads til en stenovn her. En lille snak med Henning Mørk i én eller anden djurslandsk jagthytte har imidlertid fået det hele til at falde i hak, således at der igen er to bagerier på den samme side af Strandgade, hvor Strandbageriet jo lukkede for ikke så længe siden.

Henning Mørks vej til Det Lille Bageri er lang og kringlet (fik I den... kringlet!). Oprindeligt er han fra Midtjylland, hvor han i sin tid blev uddannet som kok i Holstebro. Efter en tur i Søværnet kom han imidlertid første gang til Grenaa i 1972, hvor det daværende Hotel Du Nord (som nu hedder Scandic Stena Line Hotel Grenaa) havde bud efter ham som kok. Her fandt han også sin kone, og sammen flyttede de tilbage til det midtjyske i midten af 70’erne. Fra 1979 til 1986 drev de sammen hotel i Vendsyssel, hvorefter Grenaa påny kaldte på parret. I første omgang var der beskæftigelse på Thorfisks nyetablerede røgeri til Henning Mørk, som dog siden sivede væk fra levnedsmiddelbranchen og ud i industrien. Her har han været beskæftiget helt frem til jul sidste år, hvor han takkede af efter nogle år hos Perstrup Beton. I stedet gik han i en slags bagerlære hos Jesper Kjærgaard som forberedelse til det at skulle drive Det Lille Bageri.

- Og det er gået over al forventning her i starten. Folk har virkelig været positive, og det er jo dejligt at få den slags opmærksomhed, siger Henning Mørk, der er meget stolt af sin stemovn, der i modsætning til mange andre stenovne er beklædt med tykke stenplader og neden og for oven og hele vejen rundt, hvilket gør at brødet får en jævn varme under hele bagningen. Det er således slet ikke nøvendigt at vende de langtidshævede brød, hvoraf nogle af dem i deres oprindelse faktisk er fra før vores tidsregning.
- Brød bagt på spelt - en hvedekornsort - er således noget man kan føre helt tilbage til stenalderen, så det må siges at være et historisk brød med en del år på bagen, siger Henning Mørk, der her i sommerperioden har åbent alle ugens syv dage fra 6.00 til 19.00.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000