15-02-2001

Derfor træpiller på Grenaa Havn!

Grenaa Blad logo

Planerne for etablering af et energi- og biobrændselscenter på Grenaa Havn - på et areal bag JKJ Montage’s fabrikshal på Grenaa Nordhavn - blev præsenteret på et pressemøde på Scandic Stena Line Hotel Grenaa den 30. januar. Der er tale om import af træpiller fra Estland, der sejles til energicentret på Grenaa Havn, hvorfra det så distribueres ud over det ganske land med Team Rygaard A/S’ lastbiler. Træpillerne skal bruges i specielle biobrændselsfyr både hos private, institutioner og virksomheder, og firmaet bag - VE-Gruppen A/S, der er et søsterselskab til det nok så kendte Jysk Vindkraft, der planlægger opførelse af ni havbaserede vindmøller ud for Grenaa Havn - vil dermed være med til at styrke udbredelsen af alternativ energi i Danmark. På pressemødet fremlagde de involverede parter projektet, som det kommer til at tage sig ud, og baggrunden for, at det blev Grenaa Havn, der løb med denne aktivitet.

Vindmøllerne satte gang i det
Bestyrelsesformanden for VE-Gruppen, Klaus Ulrik Tvermoes, gav som begrundelse, at et godt samarbejde med Grenaa Havn omkring vindmølleprojektet, havde været udgangspunkt for det hele.

- Det betyder naturligvis noget, at vi har oplevet et godt og velfungerende samarbejde med Grenaa Havn i forvejen. Her tænker jeg naturligvis på vindmølleprojektet. På den led havde vi på forhånd et godt kendskab til havnen og dens ledelse, og de gode relationer, vi her har opbygget, bærer nu yderligere frugt med etablering af dette energi- og biobrændselscenter. Vi opfører derfor en 4.500 m2 stor bygning på havnen, hvor skibsladningerne med træpiller fra Estland skal håndteres. Det giver arbejdspladser i området, og vi er for vores del overbeviste om, at vi har truffet aftale med en samarbejdspartner, der vil håndtere det hele professionelt, sagde Klaus Ulrik Tvermoes.

LB Consult har slået stregerne
Det er det lokale rådgivende ingeniør-firma LB Consult ved Lars Bager, der har slået stregerne til energicentret på Grenaa Havn. Lars Bager kunne på pressemødet fortælle, at centret kommer til at bestå af to store haller, et område til pakning af træpillerne og et område til lastbilerne, der skal distribuere træpillerne videre ud i landet. Bygningen bliver knap 120 meter lang og 40 meter bred, og er lavet sådan, at den kan udvides efter behov. Bygningen kommer til at indeholde forskelligt procesudstyr til transport af træpillerne. Bygningskonstruktionen kommer til at svare til de øvrige erhvervsbyggerier på havneområdet. Der er taget hensyn til støvgener og brandfare og centrets opvarmningsform er træpiller, forstås.

25 vognlæs pr. dag fra havnen
Centret, der ventes klar til ibrugtagning i august, skal håndtere en årlig produktion på 150.000 træpiller fra VE-Gruppens egen fabrik i Estland, hvilket er ensbetydende med, at der skal køre 25 vognlæs ud af Grenaa hver dag fra lageret. Jørn Rygaard fra Team Rygaard vurderer, at det alene for hans firma’s vedkommende vil være ensbetydende med nyansættelse af op mod 30 mand.

Grenaa Kommunes borgmester Gert Schou deltog også i pressemødet, og han kunne se en rød tråd fra den voldsomme miljødebat i Grenaa tilbage i 80’erne, og så helt frem til i dag med etableringen af dette energicenter på Grenaa Havn.

- Vi besluttede dengang at gøre noget ved problemerne, byggede blandt andet rensningsanlægget ved Fornæs, og nu står vi så her med et energicenter, der signalerer ren biomasse/rent miljø i forhold til varmeproduktion. Her i Grenaa vil vi gerne være med på den grønne bølge, og dette her projekt er blot endnu et skridt i den retning, sagde borgmesteren.

Gang i Grenaa
VE-Gruppens adm. direktør Peer Thomsen rejser meget rundt i sit job, og fra tid til anden havner han i kommuner/byer, hvor han kan konstatere, at her er livet gået i stå. Her er der afvikling og ikke udvikling.

- Det er det modsatte jeg har oplevet her i Grenaa, sagde han med henvisning til det forberedende benarbejde, der har været forbundet med det nok så kendte havvindmølleprojekt - Grenaa Havn Vindenergi - som han også har været med til at løbe i gang.
- Her i Grenaa sker der sgu’ noget. Jeg har personligt oplevet en utrolig visionær kommunalbestyrelse, borgmester og havneledelse. Andre steder i landet har været inde i billedet til etablering af energicentret, men jeg har overfor min fodslæbende bestyrelse kraftigt anbefalet, at valget faldt på Grenaa, for her bliver vi budt velkommen af visionære politkere og en havn, der kan levere nøjagtig den pakke, vi ønsker os, sagde Peer Thomsen.

Havnedirektør David York Christensen vurderer, at etableringen af centret i havnens regi vil være ensbetydende med 5-6 nyansættelser, men derudover vil der ifølge havnedirektøren være en række afledte effekter, der også spæder i kassen. Det være sig skibsmæglere, lodser, proviantering, cirka 60 skibsanløb om året med videre.

Et meget beskedent bud på antallet af arbejdspladser til Grenaa Kommune vil således være 35 af slagsen, udtalte havnedirektøren.

Investering på 15-20 mio. kr.
Der er tale om en investering i bygninger og maskiner på mellem 15 og 20 millioner kroner.

- Det er kun toppen af isbjerget, vi ser med dette projekt. Hvis vi i fællesskab forstår at forvalte det her rigtigt, så er der kun tale om en meget spæd begyndelse. Der kommer i de nærmeste år til at ske så meget på miljøfronten i erhvervsmæssig henseende, at I tror det er løgn. Den afsmittende virkning på det at være først på banen med ekspertise og know-how på området, kan ikke vurderes højt nok. Der ligger nogle voldsomme besparelser og venter på ikke mindst virksomheder og institutioner, idet de konvereterer til biomassebaseret energi, sagde Peer Thomsen.

Og borgmester Gert Schou var enig.

- Det her skaber aktivitet og arbejdspladser, og jeg tror ikke det stopper her. Der skal sættes ind overfor drivhuseffekten på vores jord, og nogen skal gå foran i den kamp, bemærkede han.

Og så sagde alle parter ellers med én mund, at vindmølleprojektet og træpilleprojektet intet har med hinanden at gøre. Ganske vist er der tale om to søsterselskaber indenfor samme koncern - World Wide Wind - men at der ikke desto mindre var tale om to forskellige selskaber og to forskellige aftaler, der ikke var fedtet ind i hinanden. Der skulle således på ingen måde ligge nogen politiske studehandler gemt i sagen.

- Der er blot tale om, at et godt samarbejde omkring vindmøllerne har udviklet sig til nu også at omfatte et energicenter på Grenaa Havn, og der ligger på den led ingen politiske lovninger omkring vindmøllerne gemt i det. Nu er det jo også Energistyrelsen, der har den endelige afgørelse omkring vindmøllerne. I det spil er Grenaa Byråd kun høringspart, så alene af den grund er det lidt svært for mig at se, at man kan lave den kobling, udtaler Gert Schou.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000