15-02-2001

En mærkedag for Grenaa Centralsygehus idet sygehusets første CT-scanner indvies!

Grenaa Blad logo

Den 2. januar og den 9. februar 2001 er begge store mærkedage for Grenaa Centralsygehus. Den 2. januar blev nemlig en historisk dag, idet den første patientundersøgelse i en CT-scanner blev gennemført på det lokale sygehus. Den 9. februar er også en mærkedag, idet denne dato er afsat til indvielse af CT-scanneren, der har kostet Århus Amt den nette sum af 5,2 millioner kroner. Der er tale om et stort teknologisk tigerspring, som er ensbetydende med en kraftig forbedring af patientbehandlingen i sygehusets optageområde. Den patientgruppe der er tale om, har man indtil nu måttet sende til Randers eller Århus for at blive scannet. Med andre ord hurtigere diagnosticering uden så meget spildtid, og dermed både et service- og kvalitetsløft i forhold til patienterne.

Grenaa Centralsygehus ytrede første gang ønske om at få en CT-scanner tilbage i 1995. Det blev der grinet meget af i amtets sygehusvæsen det år, men nu er den her altså, og på sygehuset lægger man ikke skjul på, at der er tale om noget af en teknologisk landvinding. En CT-scanner kan på få minutter gennemføre en røntgenundersøgelse af hele kropsdele. Billedoplysningerne lagres i EDB-systemer, og læger og radiografer kan efterfølgende fremtrække de ønskede billedlige snit på en computer-skærm. CT-scanning kan således give et detaljeret tredimensionelt billede af de ønskede dele af kroppen. Der er tale om en meget informativ og patientvenlig undersøgelse - for eksempel til at få overblik over eventuelle sygdomme i hjerne og bughulen - og med ibrugtagningen af CT-scanning er Grenaa Centralsygehus på det billeddiagnostiske område fuldt tidssvarende. Faktisk er udstyret så nyt og avanceret, at Grenaa Centralsygehus p.t. har én af landets bedste CT-scannere.

59 patienter CT-scannet
Såvel akutte som planlagte patienter kan således fremover tilbydes en billeddiagnostisk udredning på Grenaa Centralsygehus, og som er fuldt på højde med Århus Universitetshospital.

- 59 patienter har allerede været igennem siden opstarte først i det nye år, og vi er faktisk kommet lidt hurtigere i gang med at bruge scanneren, end vi havde turdet håbe på. Der skal naturligvis noget indkøring til, men vi er godt hjulpne med ansættelse af en overlæge, der har arbejdet meget med CT-scanning. Og så er det noget helt fantastisk udstyr vi har fået. Det er nogle utrolige detaljer fra den menneskelige organisme, som vi kan trække frem på en skærm. Havde man beskrevet niveauet for mig for fem år siden, ville jeg have forsvoret, at det kunne lade sig gøre. Den kan eksempelvis vise 3D-billeder af en kranspulsåre, der blotlægger enhver forsnævring. Og det uden at man behøver at lægge en eneste slange ind i patienten, siger sygehusets cheflæge, Christian Møller-Nielsen.
- Den patientgruppe, der først og fremmest tilgodeses, er jo nok vore ældre medborgere, som jo typisk er meget lidt mobile. Nu spares de for en tur i sengeambulance til Randers Centralsygehus. I stedet for 4 timer, kan vi nu klare den samme undersøgelse på 10 minutter, og dermed iværksætte den påkrævede behandling så meget desto hurtigere. Så der spares ressourcer i systemet, samtidig med at patientbehandlingen optimeres, siger sygehusdirektør Villads Villadsen.
- CT-scanning er ét af de sidste tiltag med henblik på Grenaa Centralsygehus’ udbygning til centralsygehus-niveau. Nu er det ikke længere teknikken, der lægger begrænsninger for os. Nu er det udelukkende de menneskelige ressourcer, der sætter grænser for hvad vi kan og ikke kan. Der er med andre ord tale om et meget stort kvalitetsløft, tilføjer Christian Møller-Nielsen.

1000 om året
Sygehusledelsen - der udover d’herrer Møller-Nielsen og Villadsen også består af chefsygeplejerske Birthe Rask - vurderer umiddelbart, at der vil blive kørt cirka 1.000 patienter igennem CT-scannere på et år, men tallet afhænger af nogle faktorer, som man ikke helt har et overblik over, før det første år med CT-scanning på Grenaa Centralsygehus er overstået. Det, at man kan lave CT-scanning i Grenaa, vil sikkert i sig selv have en selvforstærkende effekt i forhold til det gamle alternativ med køreture til Randers. Men også pres fra andre optageområder kan komme ind i billedet, hvis en patient på en lang venteliste i Århus kan komme hurtigere til i Grenaa.

Under alle omstændigheder bliver det ikke mange gange i løbet af et år, at en patient fra Grenaa skal sendes udenbys for at blive scannet.

- Randers har lige fået en MR-scanner, der er bedre til at scanne knogler end CT-scanneren er. Så skal en patient undersøges for eksempelvis knoglekræft, så sender vi vedkommende til Randers, men der bliver ikke tale om ret mange patienter på årsbasis, siger Christian Møller-Nielsen.
- Det eneste krav vi stiller til en patient i CT-scanneren er, at vedkommende skal ligge stille og holde mund, tilføjer sygehusdirektøren, som ikke dermed forsøger at være skolemesteragtig. Blot peger han på, at en sådan opførsel faktisk er en nødvendighed for at kunne lave en optimal scanning.

Scanneren på Grenaa Centralsygehus, der er indpasset på en røntgenafdeling, der er under total ombygning i øjeblikket, er af amerikansk fabrikat, og indvies altså officielt den 9. februar.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000