18-12-2000 |
|
Djursland Turistforening sagde farvel til sit turistbureau - men ikke uden en vis bekymring! |
![]() |
Djurslands Turistforening har måtte afvikle en ekstraordinær generalforsamling i forbindelse med overgangen til en ny turisme-struktur på Djursland, der betyder, at driften af turistbureau'erne pr. den 1. januar 2001 overgår til den nye organisation, Destination Djursland. Turistforeningens vedtægter indeholder en paragraf, der siger, at foreningen skal opretholde et turistbureau, men da driftsansvaret nu overgår til Destination Djursland, var det nødvendigt med vedtægtsændringer i relation til den nye rolle, som turistforeningen er blevet tildelt i den nye struktur. Den ekstraordinære generalforsamling blev afviklet tirsdag den 12. december i Dronningens Ferieby, og vedtægtsændringerne blev stemt hjem i enstemmighed, omend det var uden den store begejstring, at man gav slip på turistbureau-virksomheden. Formanden Kim Lanzky lagde i en tale ikke skjul på, at man i foreningen føler sig kuppet af centrale personer blandt de store turistattraktioner på Djursland og de politiske flertal rundt omkring i byrådene, der har taget idéen om en fusion på turismeområdet til sig, uden tilsyneladende at gøre sig helt klart, hvilke konsekvenser det kan medføre at vælge en organisations-model, hvor man i vid udstrækning må give slip på den lokale forankring i turismearbejdet - og dermed risikerer at lægge en bombe under engagementet i det daglige arbejde, og dermed også under Djurslands status som attraktivt turistområde fremover.
Tilskud bortfalder
Med overgangen til den nye organisation forsvinder de offentlige tilskud fra turistforeningens tre bidragydende kommuner - Grenaa, Midtdjurs og Nørre Djurs - som indtil udgangen af indeværende år er tilgået turistforeningen. Disse tilskud kanaliseres nu i stedet over i Destination Djursland via DUR (Djurslands Udviklings Råd). Destination Djursland blev oprettet af DUR-midler i 1995, og har siden via et kontor i Ebeltoft, og med Karen Aabo som direktør, været beskæftiget med at producere brochurer og skabe markedsførings-fremstød til fordel for Djursland i såvel ind- som udland. Karen Aabo har sagt sin stilling op, og fratræder til maj, men er ikke desto mindre p.t. dybt involveret i arbejdet med sammenlægningen mellem Destinationen og de forskellige turistbureauer fra og med nytår.
Frustrationer
Kim Lanzky's tale på generalforsamlingen bar da i nogen grad også præg af de frustrationer, der har været undervejs i forløbet, og som næppe heller er helt væk, selv om indstillingen overordnet er den, at tingene skal køre så godt som overhovedet muligt i det nye samarbejde.
- Nu er vi kommet så langt, som mange på Djursland har håbet på, og vi skal til at lægge de sidste brikker på plads inden sammenlægningen med Destination Djursland. Det har været en lang og kroget vej, og ikke altid lige sjov, for der skulle spises et par kameler undervejs. Vi i bestyrelsen har været enige om, at en sammenlægning var nødvendig og fornuftig, men modellen for samarbejdet har været drøftet meget - både internt og eksternt. Og jeg og min forgænger (Kim Jensen. red.) har heller ikke offentligt lagt skjul på, at organisationen burde været styret af de forskellige turistforeninger på Djursland. Men sådan ville DUR og andre kræfter det ikke. Vi er stadig skeptiske overfor den såkaldte fondsmodel, men demokratiet har talt, og vi må videre. Vi må derfor have lavet nogle paragraffer om, så det formelle samarbejde kan begynde, sagde Kim Lanzky, og fortsatte:
- Én af de vigtigste opgaver i fremtiden for os, er at sikre den lokale forankring, så det enkelte medlem kan mærke, at vi stadig arbejder lokalt - både i stort og småt. Der skal ikke herske tvivl om, at Djurslands Turistforenings bestyrelse og personale er klar til at tage fat om det her i et konstruktivt samarbejde. Ét af mine mottoer er, at man altid skal kigge på mulighederne - ikke på begrænsningerne. Og det er i dette lys, at jeg byder velkommen til ekstraordinær generalforsamling, sluttede Kim Lanzky sit indlæg, hvorefter man gik over til den formelle del af generalforsamlingen. Nemlig afstemningen omkring vedtægsændringerne, der altså blev stemt hjem i enstemmighed. Der var 20 fremmødte, og det hele tog godt og vel 10 minutter.
Ikke nedlagt
Selv om det måske godt kunne lyde lidt derhen af, så er der ikke tale om en nedlæggelse af foreningen. De eksisterende turistforeninger på Djursland fortsætter sit arbejde som hidtil som selvstændige foreninger. Der sker »blot« det, at Djurslands Turistforening og Ebeltoft/Mols Turistforening ophører med at drive turistbureau. Destination Djursland skal for sin del tilbyde turistforeningerne en samarbejdsaftale omkring omfanget af DD's servicering af den lokale turistforening og hjælp til dennes lokale arbejde.
Finansieringen
Den samlede finansiering af opgaveløsningen skal gennemføres indenfor den økonomiske ramme, der samlet set er til rådighed i den nuværende ordning. Kommunernes tilskud indbetales til DUR, der sammen med det nuværende tilskud til Destination Djursland, bevilger pengene til denne. Tiden vil så vise, om området kan tåle at blive »spist« af en ikke alt for velhavende, men ikke desto mindre omkostningstung nu forhenværende paraplyorganisation (de offentlige tilskud til Destinationen er dalet markant siden opstartsfasen) når der alt andet lige ikke puttes en eneste ekstra offentlig krone ind i turismearbejdet på Djursland. Det er kun strukturen, der bliver lavet om. Men fordelene skulle være mange, og de skitseres andetsteds på siden i en fakta-boks.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000