31-07-2000

Lær at skrive din egen familie-biografi!

Grenaa Blad logo

Således kan man formulere essensen af et nyt kursustilbud fra Grenaa Egnsarkiv og Slægts- og Lokalhistorisk Forening for Østdjursland. Det handler med andre ord om selv at fabrikere familieportrætter - og andre portrætter for den sags skyld - på skrift. Kurset finder sted på Grenaa Egnsarkiv/Grenaa Bibliotek 6 onsdage aftener i perioden fra den 27. september 2000 til den 28. marts 2001.


I foreningens program for 2. halvår af år 2000, står der følgende om kursustilbuddet:

- Det handler ikke om slægtsforskning - men alligevel. Har du samlet og samlet materiale om din slægt, og møjsommeligt stablet en anetavle på benene, så føler du måske trang til at portrættere nogle af personerne i din familie. Man hvordan skriver man en sådan biografi, og hvordan finder man materiale, som rækker ud over anetavlens data? Det kræver nemlig så fyldigt et kildemateriale som muligt at komme ind på livet af en person, og langt fra alle personer kan bære en biografi, men nogle stykker kan. Du kan også skrive om en person, du husker noget om - for eksempel bedsteforældre, men også en person uden for familien, som har betydet noget for dig. Ordet »portræt« skal ikke tages alt for bogstaveligt. I en slægtshistorie kan det måske være mest oplagt at skrive om et ægtepars liv, en søskendeflok eller en virksomhed, som har været drevet af familien. Det må bero på en konkret vurdering, fremgår det af programmet.


Der vil blive lagt vægt på, at der hele tiden gennemgås og arbejdes med konkrete eksempler - herunder oplæg fra kursusdeltagerne - men man kan også sagtens deltage uden at lave oplæg til fælles drøftelse. Man kan blot deltage i diskussionerne, høre på og lade sig inspirere. Kursusleder er egnsarkivar Børge Kjær, og tilmelding forud for kurset er nødvendig. Det kan ske ved henvendelse til Grenaa Egnsarkiv.


Det skal i den forbindelse understreges, at man ikke behøver at være medlem af Slægts- og Lokalhistorisk Forening for at deltage i dette kursusforløb.


Tre foredrag

Slægts- og Lokalhistorisk Forening har endvidere tre foredragsaftener på halvårsprogrammet. Det første af slagsen finder sted i Ældrecentret Posthaven tirsdag den 3. oktober. Aftenens emne er »Finnebørn i Danmark«. Skoleinspektør Kai J. Palomäki Schmidt, Haderslev, kommer og fortæller lidt om den historiske baggrund, men mestendels ud fra sine oplevelser som finnebarn i Danmark, og om den største organiserede børneflytning, der nogensinde har fundet sted. Man skal ikke tro, at det var en uorganiseret flygtningestrøm. Alt var nøje planlagt - især rejserne til Danmark for de cirka 4.000 børn som kom hertil. Sprogproblemerne mellem finnebørnene og deres værtsfamilier berøres også, ligesom Kai Schmidt vil berette om hvordan Foreningen for Finnebørn i Danmark opstod, og hvorledes foreningen arbejder.


Slægtsforskning på Internettet

Onsdag den 1. november handler det så om slægtsforskning på Internettet. Foredragsholderen er assistent Bent Kjeldsen fra Grenaa Egnsarkiv, hvor arrangementet i øvrigt afholdes. Denne aften bliver der lejlighed til at høre om den rivende udvikling, der foregår på Internettet, og som slægtsforskere med fordel kan drage nytte af. Via Internettet har man nemlig mulighed for at komme ind på et utal af databaser, der for eksempel kan indeholde kirkebøger, folketællinger, baser over personer, der har fået arbejdsopholdstilladelse eller indfødsret, eller måske er blevet udvist af landet. Der er også adgang til diverse arkiver - såvel indenlandske som udenlandske.


Af pladshensyn under demonstrationen er der nødvendigt med forudgående tilmelding, som skal ske ved henvendelse til Bent Kjeldsen på Grenaa Egnsarkiv, hvor han træffes på eftermiddage.


Købmandsgårde i Grenaa

Efterårets tredje foredragsaften afvikles tirsdag den 7. november i Ældrecentret Posthaven, hvor museumsinspektør ved Djurslands Museum i Grenaa, Britta Mosdal, kommer og fortæller om de gamle købmandsgårde i Grenaa.


Grenaa er en middelalderlig købstad, til hvem kongen for sandsynligvis en 7-800 år siden gav det privilegium at have handelsmonopolet for størstedelen af Djursland. Med andre ord at være områdets »købstad«. Det præcise årstal kendes ikke, da det oprindelige dokument er forsvundet. Èn ting er dog sikkert, nemlig at dette privilegium dannede grundlag for byens vækst i de efterfølgende århundreder. I 1700-tallet blomstrede handelslivet for alvor. Det udmøntede sig i opførelsen af en række købmandsgårde i Grenaa's midtby. En købmandsgård var et livfuldt sted med mange mennesker og mange aktiviteter. Da handelsmonopolet blev ophævet, dalede købmandsgårdenes betydning for til sidst helt at forsvinde fra bybilledet. I Grenaa er kun en enkelt (næsten) intakt købmandsgård tilbage, nemlig Søndergade 1, som sjovt nok også er adressen på Djurslands Museum. Alle de øvrige købmandsgårde er enten helt eller delvist forsvundet. Herom fortæller Britta Mosdal altså den 7. november.


Foreningens juletur er i år henlagt til Glesborg Kirke lørdag den 16. december, hvor lektor Palle Schødt Rasmussen vil fortælle om kirkens historie. Det menes, at Glesborg Kirke engang har hørt under herregården Hedegaard, der senere er overtaget af Meilgaard. Efter besøget i kirken drikkes der kaffe og julehygges i Meilgaard Slotskro. Tilmelding til dette arrangement er nødvendig, og kan ske ved henvendelse til Willy Helbo, Stationsgade 4, 8570 Trustrup.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000