28-06-1999

Grenaa Andelsboligforening bygger 16 almene boliger og et mini-varmeværk på den gamle gartnerigrund i Fjellerup

Grenaa Blad logo

16 almene boliger er i øjeblikket under opførelse på den gamle gartnerigrund i Fjellerup. Det er Grenaa Andelsboligforening der er bygherre på projektet og den samlede byggesum ligger på 14,3 millioner kroner. Arkitektfirmaet Poul Erik Clausen Aps i Grenaa har slået stregerne, mens Carl Bro A/S Grenaa står for ingeniørarbejdet. På baggrund af den verserende miljødebat, hvor reduktion af CO2-udslippet har en central placering, har man besluttet, at etablere et mini-kraftvarmeværk i tilknytning til de 16 boliger, der både skal levere elektricitet og varme til boligerne. Alternativet var den CO2-tunge elvarme-forsyning, der efterhånden er blevet tynget med så voldsomme grønne afgifter fra politikernes side, at det ad åre sikkert vil kunne betale sig at fyre med pengesedler fremfor at benytte elvarme.


Nørre Djurs Kommune har været koblet på projektet fra starten af, og boligbyggeriet sker da også på kommunens opfordring, idet der generelt er mangel på almene boliger i Nørre Djurs. Koblingen mellem kommunen og projektmagerne sker ikke mindst i relation til opførelsen af den nye brandstation i Fjellerup, der er genbo til den nye almene boligbebyggelse i Fjellerup. Denne brandstation, der skiller sig ud fra de gængse af slagsen ved at være beklædt med dansk lærketræ, blev indviet den 1. maj og er også tegnet og projekteret af Arkitektfirmaet Poul Erik Clausen Aps, der har haft Jørn Juul Sørensen koblet på som projektleder hele vejen igennem. Brandstationen og den nye beoligbebyggelse skal derfor ses som et arkitektonisk sammenhængende projekt, idet udhusene ved hver af de 16 boliger også beklædes med dansk lærketræ, ligesom der er trukket et forsyningsrør fra mini-varmeværket til brandstationen, så man også herfra vil kunne trække på den varme, der bliver leveret herfra. Det er firmaet EC Power i Egå ved Århus der leverer anlægget, der placeres i en selvstændig bygning og så herfra forbindes til de enkelte boliger via nedgravede fjernvarmerør. En mini-computer overvåger konstant bygningernes el- og varmeforbrug. Computeren styrer mini-varmeværkets dieselmotor og generator sådan, at elproduktionen tilpasses bygningernes aktuelle forbrug. Der vil således aldrig blive produceret eller solgt strøm til nettet, hvilket betyder, at man kan nøjes med en simpel eltilslutning. Varmen fremkommer herefter ved at udnytte varmen fra dieselmotoren, generatoren og udstødningsgassen. Det hele udnyttes med andre ord helt i tidens miljørigtige ånd.


Et oliefyr vil automatisk koble ind på nettet, når varmebehovet overstiger den samlede produktion fra dieselmotor og varmepumpe, så selv vintre med streng frost skulle ikke kunne give problemer for det lille mini kraft-varmeværk.


Eftermiddags-sol til alle beboerne

De 16 boliger opføres som et gennem-muret byggeri i gule mursten, og boligerne ligger frit og selvstændigt fra hinanden og er således spredt ud i terrænnet.

- Boligerne er placeret på en sådan måde, at alle beboere vil kunne få glæde af eftermiddags-solen på deres terasse, siger projektleder Jørn Juul Sørensen, der tilføjer, at byggeriet adskiller sig fra andre alemene boligprojekter derved, at der er taget særlige miljømæssige hensyn hele vejen igennem.

- Der er tænkt i andre baner end de gængse, hvilket etableringen af mini-varmeværket vidner om. Og selv om det måske er utraditionelt, så er det ikke specielt dyrt. Faktisk har værket tjent sig selv hjem i løbet af kun syv år, siger han.


Boligbyggeriet befinder sig p.t. på så fremskredent et plan, at 8 af husene vil være klar til indflytning til den 1. oktober, mens resten forventes at være indflytningsklare omkring juletid. Der er tre boligtyper: 7 boliger à 75 m2, 7 boliger à 90 m2 og endelig 2 boliger à 115 m2.


Brandstationen og bebyggelsen knyttes endvidere sammen af et rekreativt område med græs, træer, beplantning og en fritlagt bæk mellem boligerne og stationen, der er en del af det fælleskommunale brand- og redningsberedskab i Grenaa, Nørre Djurs og Midtdjurs kommuner.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000