14-07-1997

Kunstigt åndedræt til antilope-unge

Grenaa Blad logo

En bestyrer af en dyrepark skal kunne lidt af hvert. Det opdagede Ole Frederiksen fra Ebeltoft Familiepark på Djursland, da han måtte give kunstigt åndedræt efter mund-til-mund metoden til en antilopeunge, der blev født under dramatiske omstændigheder.- Fødslen var ikke helt vellykket, for fosterhinden var ikke bristet, men lå hen over ungens ansigt og var ved at kvæle den. Hos antiloperne er denne fosterhinde meget kraftig og tyk. Heldigvis opdagede vi det med det samme, og der var så ikke andet at gøre end at hoppe ind til ungen, befri den for den kvælende hinde og give den kunstigt åndedræt.- Men det var næsten med livet som indsats, for moderen var ret aggressiv, og eland-antiloperne er de største af antilopearterne, og hunnen har horn, så den var frygtindgydende, fortæller Ole Frederiksen, der dog overlevede redningsaktionen.

Efter den tumultagtige fødsel afviste moderen ungen, der så måtte flaskes op af en dyrepasser. Ungen blev anbragt i en boks i nærheden af moderen, men hoppede selv over til hende efter et par dage, og hun tog heldigvis kærligt imod den.

Foruden den overlevende og i øvrigt velskabte eland-unge, har Ebeltoft Familiepark mange andre dyreunger. Både næsebjørnene, vaskebjørnene, lamaerne, kamelerne, axishjortene og hjorteantiloperne har små unger. Desuden har emuen - en strudseart - også fået nogle

højst ejendommeligt udseende unger. Og i småfugleafdelingen har parken netop fået et dansk førstegangsopdræt af orangebrystet frugtdue.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000