Tak til
 


  
05/05 2023

SF: Indfør kædeansvar mod social dumping

Jonas Dahl, gruppeformand for SF´s Folketingsgruppe gør i dette debatindlæg rede for vigtigheden af at modvirke social dumping i Danmark ved at indføre kædeansvar ved brugen af underleverandører, - af hensyn til danske lønmodtagere og for at kunne bevare den danske arbejdsmarkedsmodel.


Jonas Dahl.
Af Jonas Dahl.
Social dumping er en trussel både for den enkelte lønmodtager og for hele samfundet. Det truer vores unikke danske arbejdsmarkedsmodel, undergraver overenskomsterne og presser de virksomheder, der respekterer overenskomster og ordentlige arbejdsforhold.

Social dumping finder også sted i Aarhus. For nogle måneder siden fik flere virksomheder uanmeldt besøg af myndighederne. Af de 17 aarhusianske virksomheder SKAT besøgte, var der i ni tilfælde behov for opfølgning, fordi der var uklarhed om eksempelvis korrekt registrering og indberetning af løn. Denne kontrol er resultatet af den styrkede indsats mod social dumping, som vi i SF har fået indført sammen med regeringen. Og jeg er glad for, at regeringen med sit nye udspil mod social dumping vil fastholde og udbygge denne indsats de kommende år.

I SF savner vi dog, at regeringen går hele vejen og indfører kædeansvar, så de store firmaer ikke kan tørre lave lønninger af på en underentreprenør. I dag er det for let for hovedentreprenørerne at lukke øjnene for, at der på byggepladserne eller i metroskakterne er mindre leverandører, der ikke betaler deres ansatte ordentlig løn.

Desuden er det helt nødvendigt, at vi får dæmmet op for den cabotage- og piratkørsel, der desværre har plaget transportbranchen gennem flere år. Cabotagekørsel er et klassisk eksempel på social dumping, fordi virksomhederne benytter udenlandske chauffører til lavere løn og generelt ringere arbejdsvilkår. Det skal vi have ryddet op i, og derfor vi vil have nummerpladescannere, så vi langt bedre kan holde øje med de ulovlige chauffører.

Ordentlige løn- og arbejdsvilkår kommer ikke af sig selv. Det har krævet lange, seje kampe, tålmodighed og fagligt engagement, at vi i Danmark gradvist har sikret rettigheder og bedre forhold for lønmodtagerne. Vi skal blive ved med at kæmpe for vores unikke arbejdsmarkedsmodel, og her er kampen mod social dumping helt afgørende.

Med venlig hilsen
Jonas Dahl
Gruppeformand og finansordfører (SF)
Medlem af Folketinget
Christiansborg
1240 København K
Tlf. 33374408
Email: jonas.dahl@ft.dk

Kilde: Jonas Dahl, Gruppeformand for SF i Folketinget.

Bjarke.


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem på din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam