Det britiske håndbold-forbund placerer måske hele deres OL 2012-projekt for kvinder i Grenaa!
Der er i øjeblikket sonderinger i gang omkring mulighederne for, at det britiske håndboldforbunds OL 2012-projekt vedrørende det at skabe et slagkraftigt britisk kvindelandshold til OL i London, havner i Grenaa.
[øverst]Sådan reklamerede The British Handball Association for sine pokal-finaler for hhv. herrer og damer her i foråret 2007. I øjeblikket overvejer briterne, om de skal iværksætte et stort OL-forberedelses-projekt for kvindelandsholdet i forbindelse med OL i London om 4 1/2 år. Et projekt, der måske havner i Grenaa. [midten] Landstræneren for det britiske kvindelandshold, Morten Arvidsson, har foreløbigt sendt fire af sine spillere til Grenaa. [nederst] Logoet til OL i London 2012
|
Af Henrik Dolmer
Efter hvad Grenaa Bladet erfarer vil der blive indkaldt til et pressemøde tirsdag i indeværende uge - den 16. oktober - i forbindelse med, at en delegation fra det britiske håndboldforbunds OL 2012-projekt (med det britiske kvindelandsholds cheftræner, danskeren Morten Arvidsson, i spidsen) er i Grenaa for at se på forholdene - både hvad angår sportsfaciliteter og uddannelses- og indkvarterings- muligheder. Morten Arvidsson, manageren for det britiske håndbold-projekt og en dansk konsulent, der er tilknyttet projektet, kommer angiveligt til Grenaa tirsdag i denne uge, hvor de vil blive modtaget og vist rundt i byen af repræsentanter fra GIF Håndbold, Grenaa Idrætscenter, Grenaa Gymnasium & HF, Boligselskabet Grenaa af 1945 og Norddjurs Kommune. Gæsterne skal blandt andet vises rundt i Grenaa Idrætscenter, høre om uddannelses-muligheder på CV2 i Grenaa og på Grenaa Gymnasium & HF, hvor ikke mindst IB-uddannelsen må være interessant, eftersom al undervisning foregår på engelsk. Man runder også 3D-College på Grenaa Færgehavn samt Boligselskabet Grenaa af 1945 på Engdalen i Grenaa - herunder også en rundtur til potentielle ungdomsboliger og lejligheder i Grenaa.
Det skal understreges, at der kun er tale om sonderinger, og at der endnu ikke er taget nogen beslutning om, hvorvidt det britiske OL-projekt havner i Grenaa eller ej.
Leizig’s træner i spidsen for OL-satsningen
Træneren for det britiske kvindehåndboldlandshold, Morten Arvidsson, er tidligere cheftræner i Randers HK og nuværende træner i Bundesliga-klubben Leipzig. For et lille års tid siden kontaktede han træneren for GIF Håndbolds 3. divisions damer, Erik Flak Jørgensen. Morten Arvidsson’s indgangsvinkel til denne samtale var netop denne britiske OL-satsning, som han var blevet ansat til at stå i spidsen for. Morten Arvidsson kunne her fortælle, at i forbindelse med, at London havde fået tildelt de Olympiske Lege i sommeren 2012, ville man forsøge at være repræsenteret med flest mulige atleter på så højt et nivaeu, som overhovedet muligt. Arvidssons opgave var/er at give sin personlige vurdering af, om et mål om at blive blandt de 12 bedste i den kvindelige olympiske håndboldturnering er realistisk. Her har Morten Arvidsson angiveligt meldt tilbage, at han ville være i stand til at lave et hold, der er stærkt nok til at nå det mål. På trods af, at de britiske øer ikke rigtig har nogen håndbold-tradition overhovedet, og derfor kun trækker meget få spillere til sporten.
Derfor er det også nødvendigt at flytte satsningen til et land med en en helt anden tradition for håndbold, og det er her Danmark og Djursland er kommet ind i billedet.
Udvælgelsesrunde i England i sommers
Man har blandt andet været igennem en udvælgelsesrunde i England her i sommers, hvor alle atleter med en vis størrelse, fysik og en smule talent for håndboldsporten var samlet for at træne mange gange om ugen. De var blevet headhunted til projektet fra mange forskellige idrætsgrene. Der er således tale om eliteidrætsudøvere med en meget høj trænings-moral og dedikeret indstilling til tingene. Nogle af kandidaterne til OL-truppen har man valgt at sende på idrætscollege i Århus for at de her kan blive bedre spillere, og det er noget en række forskellige østjyske klubber har fået glæde af, eftersom spillerne også kobles på en dansk klub, så de kan få regulær kamp-erfaring gennem en hel sæson. Dette naturligvis også for at få afklaret, om de enkelte spillere er gode nok til at fortsætte i projektet, eller om man skal sige farvel og tak for denne gang.
I den forbindelse har GIF Håndbold fået fire britiske spillere fra denne Århus-afdeling af projektet. Blandt andre det britiske kvindelandsholds anfører Lynn McCafferty, den talentfulde højre fløj Kelsey Fairbrother, der blev noteret for 17 mål i GIF’s to første kampe i sæsonen, og bagspilleren Lada Dungworth, der blev noteret for 5 scoringer i GIF’s 26-15 sejr over Korsholm i sidste uge. Lynn McCafferty er imidlertid skadet for tiden. En ung keeper er det fjerde britiske medlem af GIF-truppen.
Grenaa-pige med på det britiske OL-hold!
Faktisk råder GIF over 4 1/2 britiske spillere, eftersom den unge playmaker Nicole Sørensens far er brite, mens moderen er dansk. Nicole døjer for tiden med en lidt træls akillessene-skade, men når hun bliver frisk igen, er det faktisk tanken, at hun skal være en del af den britiske OL-bruttetrup. Så hvis alt går vel, så løber der en Grenaa-pige rundt på de olympiske håndboldbaner i London om cirka 4 1/2 år!!
Morten Arvidsson skal senest i 2008 fortælle lederne af det britiske håndboldforbund, om han finder den udstukne målsætning for deltagelsen ved OL i 2012 realistisk eller ej. Hvis han melder positivt tilbage, så ruller millioner for alvor, og projektet går dermed ind i en meget spændende fase, som Grenaa altså kan gå hen og blive en meget stor og central del af. Det er tanken, at de spillere, der p. t. bor på idrætscollege i Århus, skal flyttes til Grenaa, hvor de så skal bo, træne og uddanne sig de næste fire år - frem mod sommer-OL i 2012.
Ifølge Grenaa Bladets oplysninger vil en sådan satsning indebære en håndbold-overbygning, måske starten på et Norddjurs HK, hvor det britiske landshold overtager GIF Håndbolds plads i 3. division. Det betyder, at klubbens nuværende 3. divisionshold så overtager 2. holdets plads, mens andetholdet overtager 3. holdets plads osv, osv.
Vil i Toms Ligaen!
Det britiske hold vil have som erklæret mål at spille i Toms Ligaen (landets bedste række) eller 1. division senest i 2011. Holdet skal udelukkende bestå af britiske spillere, men det kan ikke udelukkes, at de britiske spillere, der ikke får så meget spilletid på 1. holdet, vil kunne bruges på eksempelvis GIF’s bedste hold. Men andre lokale klubber kan meget vel også komme ind i billedet i den forbindelse. Idet vi når frem til sommeren 2012 forlader briterne så landet for at deltage i den olympiske håndbold-turnering. Her tilbageleverer de så den plads, som de har opnået til den tid. Og hvis de når deres målsætning, så afleverer de som minimum et 1. divisions-hold til Norddjurs Kommune. Dermed kan man vist roligt sige, at kuglerne til et Norddjurs HK vil være støbt. Med andre ord et elite-hold, der vil kunne trække spillere fra hele Djursland - plus til en vis grad også fra Århus og Randers.
Mens de britiske piger er her er det meningen, at de skal leve en helt normal tilværelse de næste 3-4 år - det vil sige de bor her, tage en uddannelse eller nappe et deltids-job samtidig med, at de træner to gange om dagen, spiller kampe osv, osv.
Kontakten til Grenaa er opstået fordi Morten Arvidsson og GIF-damernes træner Erik Flak Jørgensen kender lidt til hinanden i forvejen. Der er gensidig respekt omkring hinandens trænings-metoder og seriøsitet omkring det håndbold-faglige. Det er naturligvis også derfor, at Morten Arvidsson har valgt at sende hele fire af de britiske spillere til GIF.
Ifølge Grenaa Bladets oplysninger skulle Morten Arvidsson desuden være meget interesseret i en Grenaa-model på grund af beliggenheden tæt ved en lufthavn, der har direkte forbindelser til England (Tirstrup-London/Stanstead), naturen og de rolige og ikke-storbyagtige omgivelser. Desuden har han familie i Assentoft, og har via Erik Flak fået et godt indtryk af byens idrætsfaciliteter.
Viceborgmester laver benarbejde
For Norddjurs Kommunes vedkommende har viceborgmester Niels Erik Iversen været en ihærdig ildsjæl i retning af at få stablet det her projekt på benene, og han er da også en del af den modtagelses-komité, der tager imod Morten Arvidsson & Co. tirsdag i denne uge.
– Det kunne være helt fantastisk, hvis vi kunne få det her projekt til at løfte sig. Jeg gik ind i det på et tidspunkt, hvor GIF var ved at kaste håndklædet i ringen på grund af akut ledermangel, men heldigvis har vi fået projektet op på sporet igen, og jeg håber inderligt, at vi kan overbevise folkene fra det britiske OL-projekt om, at Grenaa skal være base for deres satsning. Det vil give positiv afsmitning på både byens erhversliv, uddannelses-institutioner og sidst men ikke mindst give området et sportsligt løft, som meget vel kan gå hen og blive løftestangen for en elite-overbygning indenfor håndbolden her på Djursland. Også noget jeg meget gerne ser ske indenfor fodbolden. Jeg har før slået til lyd for, at vi burde samle alle gode idræts-kræfter på Djursland omkring det at lave nogle elite-hold, der kan profilere vores område i forhold til omverdenen, og i den forbindelse ligger det her OL-projekt lige til højrebenet - om man så må sige, siger Niels Erik Iversen.
Kilde: Grenaa Bladet
sof