Inger Laier fra Randers sætter i det følgende spørgsmålstegn ved svinefabrikanternes samfundssind, når de ser den danske sundhedskontrol som et argument for at flytte slagtningen til Tyrskland:
”Jens Peter Pedersen mener, at en væsentlig grund til, at Tulip lukker i Randers, er, at ”der er indført øgede omkostninger til veterinærkontrol m.v”.
Dér kan man se. At svinefabrikanterne bliver pålagt udgifter, der er beregnet på at forbedre fødevaresikkerheden, er altså undskyldningen. Så meget for samfundsansvarlighed og påstanden om, at svineeksporten er nødvendig af hensyn til velfærden.
Langt fra at være en kilde til velfærd forurener gyllen ikke alene luften, men også jorden og drikkevandet. Svinefabrikanterne opkøber ligefrem landbrugsjord, fordi de ellers ikke har plads nok til at komme af med gyllen.
Besparelsen pÃ¥ import af kunstgødning opvejes vist rigeligt af udgiften til import af foder. Og nÃ¥r man nu lukker de sÃ¥kaldt ”afledte arbejdspladser”, mÃ¥ det vist være pÃ¥ tide, at politikerne tager hensyn til andet end dén lillebitte procentdel af befolkningen, der lever af svinefabrikkerne.
Vi andre kan holde øje med, hvor dyrene er slagtet, når vi køber kød. Med økologisk kød er man f.eks. sikker på, at dyrene er slagtet og opvokset i Danmark under hensyntagen til miljø og dyrevelfærd.
Som en lille sidebemærkning: Forskere mener, at mutationen svineinfluenza opstod pÃ¥ grund af sammenstuvningen af svin i de kæmpestore svinefabrikker i Mexico.”
Skrevet af Inger Laier fra Randers i Randers Amtsavis d. 11. september
Kilde: Randers Amtsavis
sof