Tak til
 






  
05/05 2023

Læserbrev: Egn med luft under vingerne

I dag bringer vi endnu et indlæg fra en Jyllands Posten-læser om det nødvendige i, at Århus Byråd beslutter sig for at etablere en international lufthavn – og det skal ikke være i Tirstrup, skulle vi hilse og sige:

”I dag afgøres det i Århus Byråd, om en mangeårig kamp for en fremtidsorienteret lufthavn i Århus-området får luft under vingerne eller vingeskydes endnu en gang med væksttab for Århus-regionen til følge.
Hans Halvorsen sidder med nøglen til det videre forløb med en VVM-undersøgelse, men han sidder også med pennen til sit eget politiske eftermæle.
Større anlægsprojekter kan altid få sindene i kog, og en ny østjysk lufthavn har da også formået at dele befolkningen i to lejre.
Der er dem, som ønsker flere internationale flyafgange, lettere adgang til omverdenen og vice versa i et moderne samfund, hvor fleksibilitet og mobilitet er nøgleordene.
Og så dem, som mener, at vi har det godt nok, at vækst ikke er et selvstændigt mål, og at det naturligvis bestemt ikke skal ligge, lige hvor de bor.
Hver for sig er disse indstillinger naturligvis fuldt acceptable, og der kan ikke tales om en rigtig eller forkert mening.
Derfor har de to meninger nu alligevel en forskellig konsekvens.

Færre kongresser
Hvis man fastholder, at Tirstrup er Østjyllands lokale lufthavn med national befordring og fødning til internationale ruter via Kastrup, så er der ting, som Århus ikke bliver god nok til.
Vi bliver aldrig en rigtig attraktiv konference- og kongresby.
Stadig mangler vi stolekapacitet til dette, men såfremt der ikke er luftføderuter, som direkte kan bringe de fleste kongresdeltagere direkte til byen, så kommer disse arrangementer heller ikke.
Spørg blot på Aarhus Universitet eller de dertil knyttede hospitaler, de ved besked med lægekongresser.
Vi bliver aldrig et mål for den voksende weekend-away ferieform, hvor par tager direkte til en bestemt destination for at opleve noget specifikt, det være sig en opera, et sportsarrangement eller en helt bestemt udstilling.
Et ellers købestærkt publikum, som også ville tilføre restaurationslivet kunder, men som bestemt ikke agter at mellemlande i København eller stå af i Billund.
Spørg blot i Den Gamle By, som netop har potentialet til disse forbrugertyper. Den Gamle By ved godt, at der mangler en luftvej.
Vi kommer til at stå dårligere i konkurrencen om de ny IT-, viden- og serviceerhverv, som er besat af yngre mennesker, der skal og vil ud og især hjem samme dag.
Spørg blot på Rådhuset, hvor man har set de nyeste tal for væksten i IT-arbejdspladser, hvor kun København boomer.
Selv om det har ovennævnte konsekvenser, er det selvfølgelig stadigvæk fuldt acceptabelt, at man siger nej tak til at flytte Tirstrup Lufthavn til en lidt smartere placering, med mulighed for motorvejs- og togforbindelser.
Men, hvorfor skulle man sige nej?
Det spørgsmål har 30 af de 31 byrådsmedlemmer, som pt. varetager byens interesser, allerede besvaret for sig selv.
De 15 siger nej, de 15 andre siger: lad os tage endnu et positivt skridt.

Selvvalg
Amtet har lovet, at hvis en kommune siger ja, så kører planerne videre. Folketinget har intet at gøre i denne sag, hvilket der bliver arbejdet hårdt bag kulisserne for at sikre, det så ikke gør.
Så Århus vælger selv.
Men tilbage sidder Hans Halvorsen.
Han har gjort sin stemme op, men han fortæller det først i aften.
Han har været lufthavnstilhænger hele tiden, sågar medlem af Det Midtjyske Lufthavnsråd.
Han kunne sige nej for at følge resten af partiet.
Men i Venstre er det o.k., at en enkelt stemmer modsat partiet - så er det selvfølgelig også demokratisk fuldt forsvarligt i det store arbejderparti.
Han kunne sige nej, fordi han ikke tror på beregningerne fra DML. Men han har selv lagt navn til tallene tidligere.
Han kunne sige nej, fordi han mener, Thomasminde ikke er en egnet placering.
Men Hans Halvorsen ved godt, at det er Thomasminde eller ingenting, og han forfalder næppe til Flemming Knudsens trick med at sige, at han er for en lufthavn, bare ikke lige der.
Hans Halvorsen kunne også sige nej, fordi han ikke ønsker at være tungen på vægtskålen.
Men det er han jo ligegyldigt hvad, og hvad skal man egentlig i politik, hvis man ikke vil gøre udslaget?
Og det er netop, hvad Hans Halvorsens beslutning kommer til at afspejle.
Er han i sjælen en Thorkild Simonsen, som ene mand mod sit eget parti kæmpede for Musikhuset, sejrede og gav Århus kendskab og fremdrift?
Eller er han en Flemming Knudsen, der mest er til flyvende tallerkener, som man kan vende hurtigt rundt på, når det føles opportunt for den videre karriere, eller beslutninger pludselig får konsekvens.

Vis mod
I aften får Hans Halvorsen Århus op at flyve, eller han rejser tilbage til LO-kontoret på sin egen flyvende tallerken og forbliver en ligegyldig parentes i århusiansk politik.
Jeg håber, at der stadig findes politikere, som tør kæmpe for alt, hvad de har kært.
Også selv om det kræver, at man rejser sig trodsigt i sine egnes vrimmel.”
Skrevet af Henrik Vestergaard, folketingsmedlem (V), i Jyllands Posten d. 22. oktober

Kilde:

rex


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem på din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam