Tak til
 






  
05/05 2023

Mad i daginstitutionerne

NØRRE DJURS – Den socialdemokratiske gruppe havde til stillet forslag om genindførelse af madordningen i daginstitutionerne ved sidste kommunalbestyrelsesmøde.
Familieminister Henriette Kjær er kommet med et udspil om, at kommunerne skal have øget fokus på mad og ernæring i skoler og daginstitutioner.


Det var baggrunden for, at den socialdemokratiske gruppe ved sidste uges kommunalbestyrelsesmøde stillede forslag om genindførelse af de madordninger, der blev fjernet ved budgetlægningen for 2004, og at der bliver udarbejdet en mad- og måltidspolitik på børne- og ungdomsområdet. S ser gerne, at man fra kommunal side bakker op om forslaget og genoptager tilskuddet til mad i daginstitutionerne fra 1. august i år, og at der nedsættes et udvalg, der kan udarbejde et udkast til en mad- og sundhedspolitik for børn og unge i Nørre Djurs kommune. Genindførelse af tilskud til mad vil medføre en merudgift på ca. 60.000 kroner i år.
Forslaget medførte en længere debat om de betimelige i at stille forslaget direkte i kommunalbestyrelsen i stedet for at anmode om, at få sagen behandlet i udvalget, så der sammen med forslaget også kan anvises en eventuel finansiering. Forslaget kunne derfor ikke vedtages, men er nu sendt til behandling i Børne- og Kulturudvalget.

Sidste år er længe siden
De ærede kommunalbestyrelsesmedlemmer har åbenbart en meget kort hukommelse hvad angår tidligere vedtagne besparelser. Carlo Christensen (V) havde en forestilling om, at de fleste af kommunens daginstitutioner allerede har en madordning, men ville gerne have præciseret, hvor mange, det drejer sig om. Det var der imidlertid ingen i bestyrelsen, der havde nogen som helst anelse om, ud over en generel antagelse om, at ”det har man nu nok”.
Virkeligheden er dog, at ingen af kommunens daginstitutioner bruger offentlige midler til madordning. Børnehaven i Fjellerup har en privat, forældrefinansieret madordning, ligesom man i Ørum og Bønnerup Børnehave opkræver ekstra ca. 70-80 kroner pr. måned. til mælk, morgenmad, forældrekaffe, fødselsdagssaft osv. Det er bestyrelserne i institutionerne, der beslutter, om der skal opkræves ekstra forældrebetaling til dækning af madudgifter.
– Det kommunale tilskud til mad blev jo fjernet sidste år, fortæller ”madmor” Lis Bording fra Fjellerup Børnehave. Det var vores forældre meget utilfredse med og besluttede, at de selv ville betale 200 kroner ekstra pr. måned, så børnene fortsat kunne få mad. Det ville man simpelthen ikke undvære.
De steder, hvor man ikke opkræver ekstra, er man holdt op med at servere mad og mælk, og nogle steder opfordrer man i stedet forældrene til bl.a. at bage brød til eftermiddagsmad, ligesom børnene selvfølgelig selv skal have frokost og frugt med.
– I dag holder vi nytårsfest her i institutionen, og vi ville jo så gerne kunne bespise børnene – i det mindste i forbindelse med sådan en fest – men der er knapt nok penge til en banan og en pose popcorn, fortæller Eva Dam fra Glesborg Børnehave.
Så skulle den sag vist være opklaret.



Kilde: skrevet af Marianne Svit i lokalavisen Midtdjurs- Nørre djurs 24/01-2005

Rex


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem på din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam