Ørum Folkedans har 25 års Jubilæum
Lørdag d. 20-3-04 fejrer folkedanserne i Ørum afslutningen på den 25. sæson med en jubilæumsfest, hvor der ud over middag for danserne, bliver folkedanselegestuen for gæster fra andre folkedanseforeninger.
I Ørum borgerforenings protokol kan man læse, at der for godt 25 år siden ” blev opnået enighed om at forsøge at starte folkedans”. Dette lille, ydmyge notat blev til en succes for de ca. 40 medlemmer – ja, næsten 60 i et par sæsoner - der møder op hver onsdag i vintersæsonen i Ørum forsamlingshus til dans og ikke mindst hygge, sjov og godt socialt samvær over en kop medbragt kaffe. At det er vigtigt at have det hyggeligt og sjovt, når der skal danses, understreges også af, at der både til jul og ved slutningen af hver sæson er fællesspisning, før der danses.
Det var Ørum borgerforeningens daværende formand Bent Degn, der påtog sig de praktiske opgaver i forbindelse med folkedansen, og efter hans død i 1987 overtog hans kone Tove opgaverne, samtidig med at hun fortsatte som danser.
De første 22 år stod Karl Brøgger for instruktion og ledelse af de dansende med levende musik leveret af først Aksel Petersen og Hans Christian Møller, men i de sidste mere end 15 år af Jens Peter Brandt med Oluf Bloch og Else Margrethe Molbech som musikalske hjælpere.
Bent Sørensen overtog instruktion og ledelse efter Karl Brøgger, og han har nu i 3 sæsoner videregivet både sin gamle og nye kunnen til danserne.
Selv om det for Ørum-danserne er vigtigst at danse ”hjemme” i forsamlingshuset, har foreningen hvert år været repræsenteret med et eller flere par ved Gjerrildstævnet, ligesom deltagelse i Molsstævnerne også var en fast tradition. I flere år optrådte folkedanserne desuden ved Sankt Hans festen ved plejehjemmet Vestervang i Ørum. Med til traditionerne hører også en danseaften hver vinter, hvor Nr. Djurs spillemændene sammen med de faste musikere spiller op til dans, samt udveksling med andre folkedanseforeninger.
For ca. 5 år siden blev borgerforeningen medlem af RGI, og siden har der flere gange været gæsteinstruktører derfra i Ørum, og sidste år var Ørum-folkedanserne vært for RGI´s sommerdans.
I foreningen hvor der ikke danses i dragter og ikke med halm i træskoene, er der altid plads til en til, der har lyst til at få rørt sig under hyggelige og afslappede former. Nye medlemmer er meget velkomne, også gerne unge, der kan sikre, at foreningen om 25 år kan fejre 50 års jubilæum.
Kilde:
Elin Brask Nielsen, Ørum Borgerforening